Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Φεστιβάλ Φιλίππων 2009

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Πρεμιέρα: 4 Ιουλίου
Συναυλία Αλκίνοου Ιωαννίδη

Έναρξη του Φεστιβάλ στον εμβληματικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου με συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη.


9 και 10 Ιουλίου
Μπρεχτ-Βάιλ «Η όπερα της πεντάρας»
«5η Εποχή»-«Πολιτισμός και Επικοινωνία»

Οι Οργανισμοί «5η Εποχή» και «Πολιτισμός και Επικοινωνία» παρουσιάζουν το έργο των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ «Η όπερα της πεντάρας». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με πρωταγωνιστές τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιο Μάινα, Ρένια Λουϊζίδου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη και 15 ακόμη ηθοποιούς. Η βαθιά πολιτική γραφή του Μπρεχτ, φωτίζει τις αντιστοιχίες του σήμερα με εκείνες της εποχής συγγραφής του έργου, σε μια παράσταση με χιούμορ, σάτιρα και μουσική.


18 Ιουλίου
Αισχύλου «Χοηφόρες»
ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο»

Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο» παρουσιάζει την τραγωδία του Αισχύλου «Χοηφόρες». Ο Κώστας Τσιάνος σκηνοθετεί τη Λυδία Κονιόρδου στο διπλό ρόλο της Ηλέκτρας-Κλυταιμνήστρας. Η συνεργασία των δυο καλλιτεχνών, που κατέθεσαν μια καινοτόμο αισθητική πρόταση, για το ανέβασμα της αρχαίας τραγωδίας στη δεκαετία του ’90, επαναλαμβάνεται τώρα, στο δεύτερο μέρος της αισχυλικής «Ορέστειας».

25 Ιουλίου
Ευριπίδη «Τρωάδες»
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το αντιπολεμικό δράμα του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε νέα μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Η παράσταση, μετά την πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Μιλήτου, έρχεται στους Φιλίππους. Στο ρόλο της Εκάβης η Λήδα Πρωτοψάλτη, για πρώτη φορά σε αρχαία τραγωδία, μετά από ευδόκιμη πορεία 50 ετών στο θέατρο. Στο ρόλο της Ανδρομάχης η Μαρία Ναυπλιώτου.


31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου
Θερβάντες «Δον Κιχώτης»
ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας «Δον Κιχώτης» του Μίγκελ Θερβάντες. Στο ρόλο του περιπλανώμενου ήρωα ο Γιώργος Κιμούλης, σε εκείνον του συντρόφου του Σάντσο, ο Δημήτρης Πιατάς και στο ρόλο της Δουλτσινέα η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου.Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης υπογράφει ο Θάνος Μικρούτσικος. Σκηνοθεσία Γιάννης Καραχισαρίδης.


4 Αυγούστου
Μολιέρου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής»
Γιάννης Μπέζος

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής», το τελευταίο και εξαιρετικά δημοφιλές έργο του Μολιέρου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, ο οποίος και ενσαρκώνει τον Αργκάν, τον υποχόνδριο, εγωιστή ήρωα. Στην παράσταση παίζουν ακόμη Ναταλία Τσαλίκη, Τάσος Γιαννόπουλος, Αλμπέρτο Φάις, Έμιλυ Κολιανδρή κ.α. Τη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Ανδρέου.


7 και 8 Αυγούστου
Δ’Εννερί «Αι δύο Ορφαναί»
Θεατρική Διαδρομή

Η «Θεατρική Διαδρομή» παρουσιάζει την κωμωδία του Γάλλου συγγραφέα Δ’Εννερί «Αι δύο ορφαναί». Πρωταγωνιστούν οι Παύλος Χαϊκάλης, και Γιάννης Βούρος, συμμετέχει ο Αργύρης Αγγέλου. Σκηνοθεσία Τάκης Χρυσικάκος.

21 Αυγούστου
Αισχύλου «Πέρσες»
Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία, του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, Ντιμίτερ Γκότσεφ. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αμαλία Μουτούση, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Δημήτρης Ήμελλος, Εύη Σαουλίδου.


28 Αυγούστου
Ευριπίδη «Άλκηστις»
Εθνικό Θέατρο

Την «Άλκηστη» του Ευριπίδη, παρουσιάζει το Εθνικό θέατρο, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μαρία Σκουλά, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Πρωτόπαπα, Ιωάννα Παππά. Η μουσική της παράστασης είναι ζωντανή.
2 Σεπτεμβρίου
Λιούις Κάρρολ «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»
Παιδικό Στέκι Εθνικού Θεάτρου

http://www.economist.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6227:-2009&catid=19:venues&Itemid=23

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

οι τρωαδες ειναι ενα απο τα κορυφαια εργα του ευριπιδη

www.arelis.gr

περιεχει το μεταφυσικο θεατρικο εργο μεταξυ ενδοκοσμικου και υπερβατικου